CLT Finland Oy:lle uusi CLT-levylinja

Alajärvelle perustettiin vuoden 2015 lopussa uusi puunjalostusalan yritys, CLT Finland Oy. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Alajärven Hoiskossa. Yrityksen päätuotteena on ristiinlaminoitu massiivipuu, eli CLT (Cross Laminated Timber).

Tuotteen pääasiallisia käyttökohteita ovat erilaiset rakennuskohteet, esim. omakotitalot, kerrostalot ym.  Yrityksen tuotantolinjan asennusta päästiin aloittamaan syksyllä -2016 ja ensimmäiset CLT-levyt saatiin omasta tuotannosta tammikuussa-2017.

Kujakon Oy toimitti kaiken linjakonaisuuden, pääkoneet poislukien. Eli Linjan, mitä CLT-levyn valmistuksessa tarvitaan. Linjan alkupäässä on Ledinekin toimittamat katkaisusaha (X-Cut S250) ja höyläkone (Europlan 300-4V S120).

Sahatavarapaketin syöttö sahalle ja höylälle tapahtuu 12 m:n Kujakon alipainenostimen avulla. Sahan syötössä käytetään kameratekniikkaa tutkimaan kappaleen kuperuutta.

Sahalla katkaistut määrämittakappaleet höylätään ja sen jälkeen on kerrosten välivarastokuljettimet. Välivarastokuljettimilla on varastotilat maksimipaksuisen (jopa 9-kerroksisen) CLT-levyn valmistukseen.

Välivarastokuljettimilta kerrokset nostetaan Kujakon alipainenostimella liimoituspöydälle, mistä ne jatkavat liimoituksen jälkeen puristimelle (Ledinek X-Press12).

Puristimelta valmiit CLT-levyt siirretään varastoketjuille, mistä matka jatkuu Innomac Oy:n toimittamalle (SCM) CNC-koneelle. CNC-koneelle syöttö, työstöpaikka sekä valmiiksi työstetyn levyn siirto tapahtuu Kujakonin valmistamien siirtokuljettimien avulla.

Prosessin kulku on tarkoin mietitty sahatavarapaketin tuonnista aina valmiiseen CNC koneistettuun levyyn saakka, siksi henkilöiden tarve linjalla on minimaalinen.